Στo γραφείο μας, κατανοούμε ότι μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές της διαδικασίας διαζυγίου είναι η διατήρηση ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ του γονέα που δεν διαθέτει επιμέλεια και του ανήλικου παιδιού. Αναγνωρίζουμε τη συναισθηματική και νομική πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η διατήρηση υγιών σχέσεων κατά τη διάρκεια και μετά από ένα διαζύγιο. To γραφείο μας έχει την απαραίτητη εμπειρία για να σας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και καθοδήγηση για να εξασφαλίσετε πως η διακοπή του γάμου ή της συμβίωσης σας δεν θα επηρεάσει την ομαλότητα της σχέσης με το παιδί σας.
Τι ορίζει ο νόμος για την επικοινωνία του γονέα με το παιδί;
Ο νόμος κατοχυρώνει το δικαίωμα επικοινωνίας υπέρ του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο του ανεξάρτητα ποιος διαθέτει την επιμέλεια του. Αυτή η ρύθμιση καλείται συνήθως να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις διαζυγίου ή διάστασης των συζύγων.
Κατ’ αρχάς οι όροι με τους οποίους θα διεξάγεται η επικοινωνία είναι αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των γονέων. Η επικοινωνία ωστόσο μπορεί να ρυθμιστεί και από το δικαστήριο. Αυτό συμβαίνει όταν το τελευταίο είτε επικυρώνει μια υπάρχουσα συμφωνία, είτε όταν υπάρχει διαφωνία για τους όρους της μεταξύ των γονέων, είτε ενώ υπάρχει συμφωνία αυτή ενδέχεται να αντίκειται στο συμφέρον του τέκνου. Επιπλέον, όπως ορίζει ο νόμος δικαιούχος του δικαιώματος επικοινωνίας δεν είναι μόνο ο γονέας του τέκνου, αλλά και οι απώτεροι ανιόντες του (πχ παππούς), με το σκεπτικό ότι η αλληλεπίδραση του τέκνου μαζί τους συμβάλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του τέκνου.
Πότε προσβάλλεται το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα;
Ο γονέας που κατοικεί με το τέκνο έχει την υποχρέωση να διευκολύνει την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα όχι μόνο φυσικά αλλά και ψυχικά. Ως προσβολή του δικαιώματος επικοινωνίας θεωρείται κάθε απόκλιση είτε από την συμφωνία των γονέων είτε από την απόφαση του δικαστηρίου που ρυθμίζει την επικοινωνία. Η προσβολή αυτή μπορεί να είναι είτε η πλήρης παρεμπόδιση άσκησης του δικαιώματος (πχ ο γονέας δεν βλέπει καθόλου το παιδί, απόκρυψη του τέκνου) είτε η μη συμμόρφωση με κάποιον ειδικό όρο της συμφωνίας (πχ ο γονέας που έχει την επιμέλεια δεν πηγαίνει το τέκνο στο λιμάνι ώστε να ταξιδέψει με το πλοίο στην τοποθεσία που βρίσκεται ο δικαιούχος γονέας).
Ζήτημα ανακύπτει όταν το δικαίωμα επικοινωνίας δεν παρεμποδίζεται από τον άλλο γονέα αλλά είναι αποτέλεσμα της άρνησης του παιδιού. Θα πρέπει να διερευνηθεί το κατά πόσο η άρνηση του τέκνου είναι αποτέλεσμα της δικής του ελεύθερης βούλησης ή αποτέλεσμα επιρροής του άλλου γονέα. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι προσβάλλεται το δικαίωμα επικοινωνίας του δικαιούχου γονέα.
Πως προστατέυεται το δικαίωμα επικοινωνίας;
Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία να υπάρξει συμφωνία για την ρύθμιση της επιμέλειας ή υπάρχει προσβολή του δικαιώματος, ο δικαιούχος γονέας μπορεί να απευθυνθεί στο αρμόδιο δικαστήριο τόσο με αγωγή όσο και με αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων σε περίπτωση που συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις (πχ επικείμενος κίνδυνος βλάβης του συμφέροντος του τέκνου).
Στο γραφείο μας, αναλαμβάνουμε την δέσμευση να βοηθήσουμε τους εντολείς μας να εξασφαλίσουν ολοκληρωμένη επικοινωνία με τα παιδιά τους. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας και να κάνετε το πρώτο βήμα για να ρυθμίσετε την νέα σας καθημερινότητα μετά την διακοπή της συμβίωσης ή του γάμου σας.
Image by v.ivash on Freepik