Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το συναινετικό διαζύγιο είναι ένα είδος διαζυγίου όπου σε αντίθεση με το διαζύγιο με αντιδικία, οι σύζυγοι μπορούν κατόπιν ιδιωτικής συμφωνίας να προχωρήσουν αμοιβαία στην λύση του γάμου τους χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δικαστήρια. Αυτό γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη, είτε με φυσική παρουσία στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου είτε ακόμα και ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του gov.gr.

Ποια είναι η διαδικασία του συναινετικού διαζύγιου:

Η πρώτη ενέργεια για να ξεκινήσει η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είναι η υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των συζύγων. Το συμφωνητικό αυτό απαιτεί θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων. Μπορεί να υπογραφεί είτε σε κάποιο ΚΕΠ, είτε και ψηφιακά μέσω της υπηρεσίας ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφου μέσω του gov.gr. Στη συνέχεια το συμφωνητικό αυτό το υπογράφουν και οι δικηγόροι των συζύγων. Πρέπει να σημειωθεί ότι βάση νόμου και για την διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πλευρών, παρά το γεγονός πως πρόκειται για συναινετική διαδικασία, ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να έχει τον δικό του δικηγόρο.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής περιλαμβάνει:

  1. Το ιστορικό του γάμου (δλδ. πότε και που πραγματοποιήθηκε) και συμφωνία για την λύση του.
  2. Ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων των συζύγων (πχ συμμετοχή στα αποκτήματα). Είναι προαιρετικό για τους συζύγους.
  3. Ρύθμιση ζητημάτων επιμέλειας για τα παιδιά (υποχρεωτικά): Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια αφενός ποιος από τους γονεις θα διαθέτει την επιμέλεια των τέκνων. Είναι δυνατό εννοείται να οριστεί ότι την επιμέλεια θα την ασκούν και οι δύο (συνεπιμέλεια). Αν κανένας από τους γονείς δεν μπορεί να ασκήσει την επιμέλεια τότε ενδεχομένως θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή διαδικασία για την θέση των παιδιών σε επιτροπεία.
  4. Ρύθμιση ζητημάτων επικοινωνίας (υποχρεωτικά). Αφετέρου πρέπει να ρυθμιστούν οι ώρες, οι μέρες και τρόπος που ο γονέας που δεν διαθέτει την επιμέλεια των παιδιών θα μπορεί να επικοινωνεί με αυτά.
  5. Ρύθμιση της διατροφής (υποχρεωτικά) που θα καταβάλει ο γονέας που δεν διαμένει (συνήθως) με τα τέκνα για την διαβίωσή τους.
  6. Ρύθμιση λοιπών όρων (προαιρετικά) όπως η χρήση της οικογενειακής στέγης (πχ να μείνει η μητέρα για ένα διάστημα σε ακίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα λόγω των παιδιών).

Με την πάροδο 10 ημερών από την υπογραφή του παραπάνω συμφωνητικού, οι σύζυγοι με τους δικηγόρους τους προσέρχονται σε κάποιον συμβολαιογράφο.

Αν δεν είναι δυνατή η αυτοπρόσωπη παρουσία κάποιου συζύγου, είναι εφικτό να εκπροσωπηθεί στο συμβολαιογράφο από κάποιο τρίτο πρόσωπο (η και τον δικηγόρο του), δυνάμει ειδικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου. Το εν λόγω πληρεξούσιο μπορεί να το υπογράψει ο σύζυγος που επιθυμεί σε οποιονδήποτε συμβολαιογράφο της επικράτειας ή και σε αρμόδια προξενική αρχή αν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο συμβολαιογράφος εν συνεχεία ετοιμάζει μία πράξη λύσης γάμου την οποία αφού υπογράψουν οι σύζυγοι, οφείλουν να την προσκομίσουν στην αρμόδια Μητρόπολη (αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός) και εν συνεχεία στο αρμόδιο Ληξιαρχείο (ή μόνο στο Ληξιαρχείο αν ο γάμος ήταν πολιτικός). Με την κατάθεση στο Ληξιαρχείο ο γάμος έχει πλέον λυθεί οριστικά.

Τι έγγραφα χρειάζονται για να ξεκινήσει η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου;

Για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου όπως αναπτύχθηκε παραπάνω χρειάζονται:

  1. Φωτοτυπία ταυτότητας των συζύγων. Για την υπογραφή της πράξης λύσης του γάμου στον συμβολαιογράφο είναι υποχρεωτικό οι σύζυγοι να την φέρουν μαζί τους.
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Εκδίδεται εύκολα μέσω του gov ή αν δεν είναι εφικτό μέσω του Δήμου του συζύγου ή σε ΚΕΠ.
  3. Ληξιαρχική πράξη γάμου. Αν είναι σχετικά πρόσφατη εκδίδεται μέσω gov αλλιώς απαιτείται φυσική παρουσία στις υπηρεσίες του αρμόδιου δήμου.

Τι γίνεται αν ένας σύζυγος αρνείται ή αδυνατεί να συναινέσει στη λύση του γάμου;

Στην περίπτωση που ένας από τους συζύγους αρνείται να συναινέσει στην λύση του γάμου, τότε ο μόνος δρόμος είναι η δικαστική οδός και το διαζύγιο με αντιδικία με κατάθεση σχετικής αίτησης στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Για να γίνει δεκτή η αίτηση θα πρέπει ο σύζυγος που την καταθέτει να επικαλεστεί και να αποδείξει τα γεγονότα τα οποία έχουν οδηγήσει στον κλονισμό του συζυγικού βίου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση που ένας σύζυγος αδυνατεί να συναινέσει είτε για λόγους υγείας (πχ προχωρημένη άνοια ή νόσος Alzheimer) ή γιατί δεν είναι εφικτός ο εντοπισμός του. Στις περιπτώσεις δε αδυναμίας συναίνεσης λόγω προβλημάτων υγείας, αν διακυβεύβονται τα συμφέροντα των παιδιών (πχ γιατί πρέπει να μεταβιβαστεί κάποιο ακίνητο σε αυτά) μπορεί να εξεταστεί και η επιλογή της δικαστικής συμπαράστασης.

Για ποιο λόγο να επιλέξω συναινετικό διαζύγιο αντί της δικαστικής οδού;

To βασικότερο πλεονέκτημα είναι: Λιγότερο κόστος και χρόνος για τους συζύγους.

Καθώς το συναινετικό διαζύγιο είναι μία διαδικασία είναι ορισμένη και αυστηρά τυποποιημένη, υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και την λύση της. Αντίθετα ένα διαζύγιο με αντιδικία έχει ασαφή χρονικό ορίζοντα καθώς εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας του κάθε Πρωτοδικείου να προσδιορίσει την υπόθεση για συζήτηση και εν συνεχεία να εκδοθεί απόφαση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί ακόμα περισσότερο αν παρεμβληθούν αναβολές ή ματαιώσεις της συζήτησης.

Να σημειωθεί δε πως αν υπάρχουν και τέκνα είναι πολύ σπάνιο να πραγματοποιηθεί μόνο ένα δικαστήριο καθώς θα χρειαστούν και ασφαλιστικά μέτρα για να ρυθμιστούν ζητήματα επιμέλειας, διατροφής κλπ. Παράλληλα ο σύζυγος που έχασε στην δίκη διατηρεί το δικαίωμα να προσβάλει με ένδικα μέσα την απόφαση. Είναι αυτονόητο πως όλα τα παραπάνω αυξάνουν κατά πολύ και τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν οι δικηγόροι των συζύγων και σε συνδυασμό με τα δικαστικά έξοδα εκτινάσσουν το κόστος της όλης διαδικασίας.

Η δικαστική οδός επομένως θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή των συζύγων και να επιλέγεται μόνο σε περιπτώσεις που ένας εκ των συζύγων παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά και εν συνεπεία δεν είναι εφικτή η συννενόηση μαζί του ή αδυνατεί να συναινέσει για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Το γραφείο μας έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην έκδοση συναινετικών διαζυγίων και εν γένει στον κλάδο του οικογενειακού δικαίου, σε συνεργασία με έμπειρους συμβολαιογράφους, αναλαμβάνει με απόλυτη υπευθυνότητα την διαδικασία από την αρχή ως το τέλος ώστε να μπορέσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να συνεχίσετε την ζωή σας.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ) για το συναινετικό διαζύγιο

Ποια είναι η διαδικασία για συναινετικό διαζύγιο;

1. Οι σύζυγοι και οι δικηγόροι υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό.
2. Μετά από δέκα (10) μέρες υπογράφεται πράξης λύσης του γάμου ενώπιον συμβολαιογράφου.
3. Η πράξη κατατίθεται στο Ληξιαρχείο και την Μητρόπολη (αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός).

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για συναινετικό διαζύγιο;

Φωτοτυπία ταυτότητας των συζύγων. Για την υπογραφή της πράξης λύσης του γάμου στον συμβολαιογράφο είναι υποχρεωτικό οι σύζυγοι να την φέρουν μαζί τους.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Εκδίδεται εύκολα μέσω του gov ή αν δεν είναι εφικτό μέσω του Δήμου του συζύγου ή σε ΚΕΠ.
Ληξιαρχική πράξη γάμου. Αν είναι σχετικά πρόσφατη εκδίδεται μέσω gov αλλιώς απαιτείται φυσική παρουσία στις υπηρεσίες του αρμόδιου δήμου.

Σε πόσο καιρό βγαίνει το συναινετικό διαζύγιο;

Από την στιγμή που θα υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό, αν δεν προκύψουν προβλήματα η όλη διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και εντός δύο (2) εβδομάδων.

Μπορεί το συναινετικό διαζύγιο να γίνει χωρίς δικηγόρο;

Όχι, κάθε σύζυγος πρέπει να εκπροσωπείται βάση νόμου από τον δικηγόρο του.

Τι συμβαίνει αν οι σύζυγοι έχουν ανήλικα τέκνα;

Σε αυτή την περίπτωση, το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των τέκνων.

Υπάρχουν “παγίδες” στο συναινετικό διαζύγιο;

Όχι δεν υπάρχουν “παγίδες” με την έννοια ότι τόσο το συμφωνητικό υπογράφεται με γνήσιο υπογραφής ενώ η συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου είναι δημόσιο έγγραφο. Το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων της συμφωνίας (για τα τέκνα πχ) ισοδυναμεί με δικαστική απόφαση.

Επιπλέον το γεγονός ότι ο κάθε σύζυγος εκπροσωπείται από τον δικό του δικηγόρο αποτελεί εχέγγυο ότι θα γίνουν πλήρως σεβαστά τα δικαιώματά του και το συμβόλαιο θα αποτυπώνει την πραγματική συμφωνία των συζύγων.

Γίνεται συναινετικό διαζύγιο με συνεπιμέλεια;

Ναι, οι σύζυγοι είναι ελεύθεροι να ορίσουν το καθεστώς επιμέλειας για τα παιδιά. Μπορεί την επιμέλεια να την ασκεί είτε ο ένας από τους δύο ή και οι δύο (συνεπιμέλεια). Συνεπιμέλεια επίσης δεν σημαίνει απαραίτητα και εναλλασσόμενη κατοικία.

Ποιο είναι το κόστος του συναινετικού διαζυγίου;

Το κόστος εξαρτάται από τις αμοιβές των δικηγόρων και του συμβολαιογράφου, από τις δυσκολίες που παρουσιάζει η υπόθεση, καθώς και από τις ώρες που θα πρέπει να αφιερωθούν για την επίλυσή της. Σε κάθε περίπτωση είναι χαμηλότερο από ένα διαζύγιο με αντιδικία καθώς επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων.

Επειδή κάθε περίπτωση παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητές της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ για να λάβετε άμεσα μία συνολική εκτίμηση του κόστους και του χρόνου που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το συναινετικό σας διαζύγιο.

Μπορεί να γίνει συναινετικό διαζύγιο σε ΚΕΠ;

Όχι, το συναινετικό διαζύγιο πρέπει να γίνει υποχρεωτικά σε συμβολαιογράφο. Οι σύζυγοι ωστόσο θα πρέπει είτε σε ΚΕΠ είτε μέσω gov να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής τους στο ιδιωτικό συμφωνητικό που απαιτεί ο νόμος να υπογράψουν πριν το συμβόλαιο λύσης του γάμου

Τι γίνεται με την διατροφή στο συναινετικό διαζύγιο;

Εφόσον υπάρχουν παιδιά είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου η συμφωνία για το συναινετικό διαζύγιο να περιλαμβάνει πρόβλεψη για την διατροφή τους. Το ύψος της καθορίζεται ελεύθερα από τους συζύγους ωστόσο. Αν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία δεν μπορέι να ολοκληρωθεί το συναινετικό.

Ο νόμος ωστόσο δεν απαιτεί σαν προϋπόθεση να ρυθμιστεί και η διατροφή μεταξύ των συζύγων ή εν γένει τα οικονομικά ζητήματα. Συνεπώς μπορεί να ρυθμιστεί προαιρετικά ή και καθόλου.

Μπορώ να βγάλω πιστοποιητικό διαζευκτηρίου μέσω gov;

Το διαζευκτήριο είναι ένα έγγραφο που χορηγείται από την αρμόδια Μητρόπολη για την πνευματική λύση του γάμου αφού υπογραφεί το συμβόλαιο. Στην παρούσα φάση εκδίδεται με φυσική παρουσία και η κάθε Μητρόπολη έχει δική της διαδικασία.

Αυτό που μπορεί να εκδοθεί έυκολα μέσω gov είναι Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης αφού κατατεθεί το συμβόλαιο λύσης του γάμου στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Στο πιστοποιητικό αυτό θα φαίνεται η λύση του γάμου.

Τι γίνεται με το συναινετικό διαζύγιο και την περιουσία;

Ο νόμος δεν απαιτεί από τους συζύγους να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους για να προχωρήσουν σε συναινετικό διαζύγιο εκτός βέβαια από την διατροφή των παιδιών. Αν λοιπόν δεν υπάρχει συμφωνία ως προς αυτά μπορούν να τα διευθετήσουν είτε σε επόμενο χρόνο είτε και δικαστικά είτε και καθόλου.

Image by standret on Freepik